Programele de internship la Camera Deputaţilor îşi propun să crească nivelul de cunoaştere şi înţelegere al persoanelor participante cu privire la rolul şi specificitatea activităţii parlamentare şi administrative a Camerei Deputaţilor.
Ce ne propunem?
Valorificarea potenţialului, cunoştinţelor şi abilităţilor internilor, în scopul dezvoltării acestora
Familiarizarea internilor cu procesul legislativ şi administrativ propriu Camerei Deputaţilor
Îmbunătăţirea cunoştinţelor şi dezvoltarea abilităţilor internilor
Cui ne adresăm?
În conformitate cu dispoziţiile articolului 13 din Regulamentul de organizare şi desfăşurare a Programului de Internship la Camera Deputaţilor , candidaţii la Programul de Internship al Camerei Deputaţilor trebuie să întrunească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
a) vârsta minimă de 18 ani la data înscrierii la program;b) rezidenţa ori domiciliul în România;c) cultură generală amplă şi se exprimă corect şi coerent în limba română;d) studii sau pregătire corespunzătoare în domeniul de Internship ales;e) cunosc la nivel mediu [Bl/ B2) cel puţin o limbă străină de circulaţie internaţională, conform standardelor europene de evaluare a competenţelor lingvistice;f) utilizează, cel puţin la nivel mediu, soft-urile de procesare text, calcul tabelar şi prezentări, precum şi instrumentele de navigare pe Internet.
Ce trebuie să ştii, înainte de a aplica:
Ținem cont de faptul că Internshipul se desfăşoară în timpul anului universitar. Cu toate acestea, sunt obligatorii 20 de ore de prezenţă în fiecare săptămână, timp de 4 ore/zi, în timpul programului de lucru al Camerei Deputaţilor.
Programul include o serie de cursuri, sesiuni tematice şi vizite, complementare activităţii desfăşurate în cadrul structurilor. Dacă vei fi admis, vei participa atât la activitatea structurii din care vei face parte, cât şi la activităţi comune, cu acordul îndrumătorului tău, de exemplu: şedinţe de plen ale Camerei Deputaţilor (vezi program orientativ aici ), şedinţe ale Comisiilor parlamentare (vezi program orientativ aici ), seminarii pe teme legislative, prezentări ale activităţii structurilor Secretariatului General al Camerei Deputaţilor etc.
În cazul în care eşti admis, prezenţa la data şi ora comunicate pentru semnarea contractului de internship şi participarea la instructajele privind respectarea normelor de securitate şi sănătate la locul muncă şi la cele privind normele pentru situaţii de urgenţă, este obligatorie.
Citeşte REGULAMENTUL pentru a afla care sunt drepturile şi obligaţiile tale în calitate de intern la Camera Deputaţilor.
Pe durata desfăşurării programului, internii primesc o indemnizaţie pentru internship, în valoare de 1900 lei brut, iar perioada de activitate este considerată vechime în muncă.
Internshipul se desfăşoară pe o perioadă de 2 luni.
Cum se desfăşoară procesul de selecţie?
Pentru informaţii actualizate privind Programul de Internship la Camera Deputaţilor urmăreşte website-ul oficial, secţiunea dedicată Programului, precum şi paginile oficiale de social media ale instituţiei. Toate informaţiile necesare, precum calendarul, specializările şi obiectivele, vor fi publicate în săptămâna premergătoare începerii perioadei de înscrieri.
Înscrierea se realizează doar prin platforma online dedicată, în perioada specificată în calendarul ediţiei curente. CV-urile transmise pe e-mail nu vor fi luate în considerare.
Procesul de selecţie este compus din două etape: completarea unui formular online şi un interviu. Vei susţine interviul doar dacă ai trecut etapa de selecţie a candidaturilor online.
Formularul de înscriere conţine întrebări referitoare la nivelul şi domeniul studiilor, activităţile şi cursurile extracurriculare la care ai participat, nivelul de cunoştinţe IT şi limbile străine pe care le cunoşti.
De asemenea, trebuie să selectezi structura în care doreşti să-ţi desfăşori activitatea (poţi selecta o singură structură) şi să-ţi motivezi opţiunea, alături de exprimarea obiectivelor şi a aşteptărilor tale.
În ultima secţiune a formularului va trebui să prezinţi o iniţiativă de ordin administrativ care ar putea contribui la eficientizarea şi transparentizarea activităţii Camerei Deputaţilor.
Atunci când accesezi formularul de înscriere, asigură-te că ai pregătite toate documentele care pot veni în sprijinul candidaturii tale, documente care dovedesc experienţa şi abilităţile tale. Pentru şanse sporite de a fi admis, le poţi ataşa la candidatura ta!
După completarea formularului de candidatură, vei primi un e-mail automat cu numărul de înregistrare. În cazul în care nu primeşti un e-mail de confirmare, scrie-ne la internship@cdep.ro.
În conformitate cu Regulamentul de organizare şi desfăşurare a Programului de Internship la Camera Deputaţilor, evaluarea candidaturii tale se va face de către îndrumătorii din cadrul structurilor de specialitate pentru care ai optat, în baza unui barem propriu, ţinând cont de criterii precum:
- complexitatea candidaturii şi a documentelor depuse în susţinere (CV, burse de studiu, cursuri, participare la programe de mobilitate studenţească, diplome, recomandări etc.);
- pregătire teoretică relevantă pentru activităţile specifice departamentului;
- argumentarea opţiunii pentru structura selectată, în raport cu studiile şi experienţa;
- referinţe relevante pentru tema abordată în propunerea administrativă;
- abordare realistă a temei, dovada cunoaşterii subiectului abordat;
- inovare în abordarea subiectului, abordare comparativă etc.
Dacă vei fi selectat pentru proba interviului, vei fi contactat de îndrumătorul structurii la care ai aplicat pentru a primi toate informaţiile necesare.
În urma interviului şi a finalizării procesului de selecţie, vei fi contactat de coordonatorul programului pentru a-ţi fi comunicaţi paşii următori. Felicitări!
Dacă nu eşti contactat, nu ai fost admis în Program. Nu trebuie să fii dezamăgit! Urmăreşte în continuare website-ul instituţiei şi pregăteşte-te temeinic pentru următoarea ediţie!
CALENDAR BIANUAL
Programul de internship se desfăşoară bianual, după cum urmează:
- 15 aprilie – 15 iunie
- 15 octombrie – 15 decembrie
În cazul în care datele de începere, respectiv finalizare a programului de internship coincid cu zilele de sărbători legale sau zile libere stabilite legal, vor fi luate în considerare primele zile lucrătoare care urmează.
Înscrierile pentru fiecare ediţie se deschid, de regulă, cu 2 luni înainte de data începerii programului.