A N U N Ţ
PRIVIND ORGANIZAREA ETAPEI DE RECRUTARE A PROIECTULUI – PILOT AL CONCURSULUI DE OCUPARE A UNOR FUNCŢII PUBLICE VACANTE, PRIN CONCURS NAŢIONAL
Link anunț: https://www.anfp.gov.ro/
Agenția Națională a Funcționarilor Publici, având în vedere prevederile art. 619 alin. (1), alin. (2), alin. (4) lit.a), alin.(6) şi (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, precum şi ale art.11 şi art.12 alin. (2) – (4) din anexa nr. 9 la actul normativ anterior menționat, anunţă organizarea etapei de recrutare a proiectului – pilot al concursului de ocupare a unor funcţii publice vacante, prin concurs naţional.
- NUMĂRUL FUNCŢIILOR PUBLICE VACANTE PENTRU CARE SE ORGANIZEAZĂ PROIECTUL-PILOT, conform prevederilor Ordinului preşedintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici 207/03.03.2023 pentru aprobarea necesarului de funcţii publice previzionate pentru desfăşurarea proiectului – pilot al concursului de ocupare a unor funcţii publice vacante:
- 652- funcţii publice vacante generale de grad profesional debutant,astfel:
-
-
-
- 368 – consilier, clasa I, grad profesional debutant
- 26 – consilier juridic, clasa I, grad profesional debutant
- 76 – expert, clasa I, grad profesional debutant
- 165 – inspector, clasa I, grad profesional debutant
- 6 – consilier achiziţii publice, clasa I, grad profesional debutant
- 11 – referent, clasa a-III-a, grad profesional debutant
-
-
- 48 – funcţii publice vacante corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, astfel:
-
-
- 12 – secretar general din ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale
- 13 – secretar general adjunct din ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale
- 23 – secretar general al instituţiei prefectului
-
-
- compartimentele funcţionale din autorităţile şi instituţiile publice în cadrul cărora se regăsesc funcţiile publice vacante pentru care se organizează proiectul-pilot sunt prezentate în Anexa (33 de pagini) la prezentul anunţ, parte integrantă din acesta.
- PERIOADA DE ÎNSCRIERE LA CONCURS: candidaţii se înscriu la concurs în termen de 20 de zile calendaristice de la data publicării prezentului anunţ, respectiv în perioada 22 martie 2023 – 10 aprilie 2023, inclusiv.
- MODALITATEA DE ÎNSCRIERE LA CONCURS: candidaţii se înscriu la concurs prin constituirea dosarului de concurs, exclusiv în format electronic, prin intermediul platformei informatice de concurs care poate fi accesată la: concurs-pilot.anfp.gov.ro .
Pentru a avea acces la platforma informatică de concurs, persoana interesată de participarea la proiectul-pilot trebuie să se înregistreze ca utilizator nouşi să completeze un formular de înregistrare.Completarea formularului de înregistrare este o condiţie obligatorie pentru crearea contului.
După salvarea datelor aferente contului, persoana interesată va primi pe adresa de e-mail furnizată datele necesare pentru validare.Accesul la funcţionalităţile platformei informatice de concurs se acordă doar după validarea contului.
Ulterior validării, persoana interesată poate să îşi creeze profilul individual de concurs prin încărcarea documentelor necesare pentru înscrierea la etapa de recrutare a proiectului-pilot.
ATENŢIE!Crearea profilului individual de concurs NU echivalează cu înscrierea propriu-zisă la etapa de recrutare a proiectului-pilot.
Fiecare profil înregistrat în platforma informatică de concurs are asociat un identificator unic, vizibil în profilul individual, care este utilizat pentru toate comunicările care privesc candidatul, inclusiv în comunicarea rezultatelor probelor din etapa de recrutare a proiectului-pilot.
Constituirea dosarului de concurs se face prin încărcarea documentelor aflate în profilul individual al candidatului din platforma informatică de concurs la secţiunile predefinite în acest scop.
Candidatul poate completa sau modifica conţinutul dosarului de concurs oricând până la expirarea termenului-limită pentru finalizarea perioadei de înscriere, moment de la care platforma informatică de concurs nu mai permite completarea sau modificarea conţinutului dosarului de concurs.
ATENŢIE!Constituirea dosarului de concurs este considerată finalizată după completarea tuturor secţiunilor predefinite de platforma informatică de concurs.
ATENŢIE! La finalul procesului de constituire a dosarului de concurs, fiecărui candidat i se atribuie un număr de înregistrare a dosarului de concurs care se utilizează pentru comunicarea rezultatelor probelor din etapa de recrutare a proiectului-pilot, alături de identificatorul unic.
- DOSARUL DE CONCURS CONŢINE, ÎN MOD OBLIGATORIU:
- a) formularul de înscriere – se pune la dispoziţia candidaţilor prin platforma informatică de concurs, la momentul demarării procedurii de înscriere la etapa de recrutare a proiectului-pilot şi se completează online;
- b) copia actului de identitate;
- c) actul doveditor emis de autorităţile competente, în cazul în care a intervenit schimbarea numelui consemnat în certificatul de naştere;
- d) copii ale diplomelor de studii sau echivalente.
Pentru funcţiile publice din categoria înalţilor funcţionari publici, dosarul de concurs include şi următoarele documente:
- a) copie a diplomei de master în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, după caz, în situaţia în care diploma de absolvire sau de licenţă a candidatului nu este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate, conform prevederilor 153 alin.(2) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
- b) copii ale certificatelor sau documentelor care atestă absolvirea programelor de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, organizate de Institutul Naţional de Administraţie ori exercitarea un mandat complet de parlamentar, conform prevederilor 394 alin. (4) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
- copia carnetului de muncă şi/sau a adeverinţei eliberate de angajator pentru perioada lucrată, care să ateste vechimea în muncă şi în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, de cel puţin 7 ani vechime,prevăzută la art. 394 alin. (4) e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare. Modelul orientativ al acestei adeverinţei este prevăzut în anexa nr. 2D la Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare.
5.PERIOADELE ÎN CARE SE VOR DESFĂŞURA PROBELE DIN ETAPA DE RECRUTARE:
Etapa de recrutare a proiectului-pilot constă în verificarea cunoştinţelor generale şi a competenţelor generale necesare ocupării unei funcţii publice şi implică 3 probe succesive, după cum urmează:
a) proba de verificare a eligibilităţii candidaţilor: 11 aprilie – 04 mai 2023
b) proba de testare preliminară se desfășoară în intervalul:
- pentru funcţiile publice vacante generale de grad profesional debutant : 15 mai – 16 iunie 2023, în funcție de numărul candidaților;
- pentru funcţiile publice vacante corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici : 15 mai – 25 mai 2023, în funcție de numărul candidaților.
c) proba de testare avansată:
- pentru funcţiile publice vacante generale de grad profesional debutant se desfășoară în intervalul 15 mai – 16 iunie 2023, după finalizarea testării preliminare, în aceeași sesiune, în funcție de numărul candidaților;
- pentru funcţiile publice vacante corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publiciîncepe în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la comunicarea rezultatelor probei de testare preliminară și se finalizează cel târziu la data de 16 iunie 2023, în funcție de numărul candidaților.
ATENŢIE! Pot participa la proba de testare preliminară numai candidaţii declaraţi admişi la proba de verificare a eligibilităţii îndeplinirii condiţiilor de participare, pe baza documentelor din dosarele de concurs constituite de către candidaţi.
Pot promova etapa de recrutare candidaţii declaraţi admişi la toate probele.
Persoanele care promovează etapa de recrutare nu dobândesc calitatea de funcţionar public.
Promovarea concursului naţional conferă dreptul de participare la concursul pe post pentru o perioadă de maximum 3 ani de la data promovării concursului naţional.
- COORDONATELE DE CONTACT PENTRU INFORMAŢII SUPLIMENTARE PRIVIND ÎNSCRIEREA LA ETAPA DE RECRUTARE A CONCURSULUI:
- adresa de corespondenţă: Agenția Națională a Funcționarilor Publici, cu sediul în municipiul Bucureşti, bd. Mircea Vodă 44, bl. M17, tronsonul III, Sectorul 3.
- telefon: 0374 112 783 și 0374 112 729
- e-mail: concurs-pilot@anfp.gov.ro
- persoane de contact şi funcţia publică deţinută: Vlad Ciupercă, consilier și Florin Văduva,
- LOCUL DE DESFĂŞURARE A PROBELOR DIN ETAPA DE RECRUTARE:
- proba de verificare a eligibilităţii candidaţilor: se desfăşoară online, pe platforma informatică de concurs.
- proba de testare preliminară:se desfăşoară integral şi exclusiv pe calculator, prin platforma informatică de concurs, cu prezenţa fizică a candidaţilor în cadrul unor centre de testare puse la dispoziţie de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în funcţie de opţiunea /alocarea candidaţilor, după caz, după cum urmează:
- în municipiul Bucureşti, la sediul Institutului Național de Administrație, situat în Bucureşti, Bulevardul Timișoara, nr. 6, sector 6;
- în municipiul Braşov, la sediul SC Great People Inside, Strada Turnului nr. 25, clădirea MUM, intrarea B, etaj 4.
Pentru persoanele cu dizabilități, în funcţie de tipul de dizabilitate şi nevoile individuale ale candidaților, proba de testare preliminară se va susține la sediul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Bucureşti bd. Mircea Vodă nr. 44, bl. M17, tronsonul III, Sectorul 3.
- proba de testare avansată:
- pentru funcţiile publice generale de grad profesional debutant, se desfăşoară după finalizarea testării preliminare, în aceeaşi sesiune, pe platforma informatică de concurs, cu prezenţa fizică a candidaţilor în centrele de testare puse la dispoziţie de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în funcţie de opţiunea /alocarea candidaţilor, după caz, după cum urmează:
- în municipiul Bucureşti, la sediul Institutului Național de Administrație, situat în Bucureşti, Bulevardul Timișoara, nr. 6, sector 6;
- în municipiul Braşov, la sediul SC Great People Inside, Strada Turnului nr. 25, clădirea MUM, intrarea B, etaj 4.
Pentru persoanele cu dizabilități, în funcţie de tipul de dizabilitate şi nevoile individuale ale candidaților, proba de testare avansată se va susține la sediul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Bucureşti bd. Mircea Vodă nr. 44, bl. M17, tronsonul III, Sectorul 3.
- pentru funcţiile publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici se desfăşoară cu prezenţa fizică a candidaţilor în centrele de evaluare. Informaţiile privind locaţia centrului de evaluare, data şi ora susţinerii testării avansate sunt comunicate candidaţilor prin intermediul platformei informatice de concurs concurs-pilot.anfp.gov.ro, e-mail şi în Metodologia proprie a centrului de evaluare.
- PRECIZĂRI PRIVIND PROBELE DE TESTARE A CANDIDAŢILOR :
Nivelurile de complexitate a competenţelor generale şi principalele caracterisitici ale acestora se regăsesc la art.12- 16 din anexa nr. 8 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare.
- TESTAREA PRELIMINARĂ
Testarea preliminară se realizează integral şi exclusiv pe calculator, prin platforma informatică de concurs, în centrele de testare și se desfăşoară pe o perioadă maximă de 3 ore, prin parcurgerea succesivă a testelor-grilă.
Testarea preliminară pentru funcțiile publice generale de grad profesional debutant constă în rezolvarea unor teste grilă, prin care sunt verificate următoarele:
- cunoştinţele generale în domeniul administraţiei publice;
- cunoştinţele în domeniul tehnologiei informaţiei;
- aptitudinile cognitive ale candidaţilor.
Testarea preliminară pentru funcțiile publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici constă în rezolvarea unor teste grilă, prin care sunt verificate următoarele:
- cunoştinţele generale în domeniul administraţiei publice;
- cunoştinţele în domeniul tehnologiei informaţiei;
- aptitudinile cognitive ale candidaţilor;
- cunoştinţele lingvistice de comunicare în limba engleză sau limba franceză.
Pentru testarea cunoştinţelor generale în domeniul administraţiei publice conform prevederilor art. 36 alin. (3) din anexa nr. 9 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, bibliografia obligatorie, comună pentru toţi candidaţii, conţine:
- a) Constituţia României, republicată;
- b) Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, partea I, titlul I, titlul II şi titlul III, partea a II-a, titlul I, partea a III-a, titlul I, titlul II şi titlul III, partea a IV-a, titlul I şi partea a VI-a, titlul I şi titlul II;
- c) Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- d) Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Cunoştinţele în domeniul tehnologiei informaţiei sunt evaluate pentru nivel elementar.
Evaluarea aptitudinilor cognitive se realizează cu instrumente avizate de Colegiul Psihologilor din România, în concordanţă cu nivelul funcţiilor publice pentru care se organizează concursul.
Nivelul de cunoaştere a limbii străine (engleză sau franceză) evaluat pentru funcţiile publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici este echivalent nivelului A2 al Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi Străine.
Pentru testarea cunoştinţelor în domeniul tehnologiei informaţiei, a aptitudinilor cognitive ale candidaţilor, precum şi pentru testarea cunoştinţelor lingvistice de comunicare în limba engleză sau limba franceză, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici achiziţionează baterii de teste certificate de către o autoritate publică sau privată română sau internaţională în domeniu, în condiţiile prevăzute de legislaţia privind achiziţiile publice.
B.TESTAREA AVANSATĂ
Testarea avansată constă în verificarea competenţelor generale prevăzute la art. 17 din anexa nr. 8 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare. Fiecare categorie de competenţe generale cuprinde un set de competenţe, descriptori pentru competenţă şi indicatori comportamentali.
Testarea avansatăpentru funcţiile publice generale de grad profesional debutant, se desfăşoară după finalizarea testării preliminare în centrele de testare, exclusiv pe calculator, prin platforma informatică de concurs, are o durată maximă de 2 ore şi constă în rezolvarea unui chestionar prin care se verifică următoarele competenţele generale, respectiv:
- a) eficienţă personală;
- b) eficienţă interpersonală;
- c) responsabilitate socială.
Categoria de competenţe generale eficienţă personală este formată din următoarele competenţe: |
- a) rezolvarea de probleme şi luarea deciziilor – nivel elementar.
- b) iniţiativă– nivel elementar ;
- c) planificare şi organizare – nivel elementar .
Categoria de competenţe generaleeficienţă interpersonală este formată din următoarele competenţe:
- a) comunicare – nivel elementar ;
- b) lucru în echipă – nivel elementar .
Categoria de competenţe generaleresponsabilitate socială este formată din următoarele competenţe:
- a) orientare către cetăţean – nivel elementar ;
- b) integritate – nivel elementar .
Testarea avansată pentru funcţiile publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publicise desfăşoară în centre de evaluare şi se realizează prin observarea directă a indicatorilor comportamentali ai candidatului, care definesc competenţele generale la nivelul de complexitate solicitat, respectiv:
- a) eficienţă personală;
- b) eficienţă interpersonală;
- c) responsabilitate socială;
- d) competenţe manageriale;
- e)
|
- a) rezolvarea de probleme şi luarea deciziilor + proactivitate şi gândire conceptuală + gândire strategică –nivel strategic;
- b) iniţiativă + asumarea răspunderii – nivel extins ;
- c) planificare şi organizare+ planificarea activităţii echipei +planificare şi organizare strategică- nivel strategic.
Categoria de competenţe generale eficienţă interpersonală este formată din următoarele competenţe:
- a) comunicare+ networkong (construirea relaţiilor) şi influenţare + comunicare strategică- nivel strategic ;
- b) lucru în echipă+medierea conflictelor- nivel extins.
Categoria de competenţe generale responsabilitate socială este formată din următoarele competenţe:
- a) orientare către cetăţean+adaptare la contextul politic+responsabilitate civică- nivel strategic;
- b) integritate+managementul vulnerabilităţii- nivel extins.
Categoria de competenţe generale competenţe manageriale este formată din următoarele competenţe:
- a) managementul performanţei-managementul resurselor şi a proceselor- nivel extins;
- b) dezvoltarea echipei- nivel operaţional.
Categoria de competenţe generale leadership este formată din următoarele competenţe:
- a) generarea angajamentului- nivel operaţional ;
- b) promovarea inovaţiei şi iniţierea schimbării+agilitate strategică – nivel extins.
Observarea directă a indicatorilor comportamentali se realizează prin aplicarea de metode specifice, precum, fără a se limita la: studiu de caz, prezentare, joc de rol, interviu comportamental, exerciţiu de grup, care sunt selectate de centrul de evaluare şi aduse la cunoştinţa candidaţilor anterior susţinerii testării avansate.
Metodologia proprie a centrului de evaluare se aduce la cunoştinţa candidaţilor, prin publicare pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de data începerii testării avansate.
Alte informații suplimentareprivind etapa de recrutare: Ghidul candidatului se publică pe pagina de internet a ANFP și pe portalul de concurs şi poate fi accesat la următorul link: ANFP – Platforma Informatică de Concurs (gov.ro). De asemenea, alte informații privind concursul național pot fi accesate pe pagina de internet a ANFP: https://www.anfp.gov.ro